“-Det enda sättet att få veta radonhalten på arbetsplats eller där man bor är att mäta. Jag kan bara återigen påtala att det är bekymmersamt att många inte tar ansvar för dessa kontroller och att det gör att människor idag arbetar och lever i bostäder med förhöjda värden. Sedan visade också lokalnyheten att det går att åtgärda förhöjda radonhalter, avslutar Dag Sedin.”
Nu startar strax den nya mätsäsongen för mätning av radon.
Flerbostadshus ska mätas enligt lagen om God Bebyggd Miljö. Lokalt så är det kommunerna som övervakar att långtidsmätningar och eventuella radonsaneringar görs.
År 2018 kom Strålsäkerhetsmyndigheten med en ny strålskyddslag som avser kontroll av radon på arbetsplatser. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön så fastighetsägaren behöver inte agera. Arbetsmiljöverket är den övervakande organisationen.
För villor finns det inga krav på att mäta radon utan det är upp till fastighetsägaren att se om sin inomhusmiljö. Det är numera mycket vanligt att köpare ställer krav på radonmätning inför husköp.
“Att mäta är det enda sättet att fastställa risken”
Radonhalten kan variera stort under dagen och även från rum till rum i samma byggnad. Mark- och markegenskaper är heller inte de enda faktorerna som kan orsaka förhöjda halter av radon inomhus. Till exempel bör en byggnads struktur och ventilationssystem beaktas vid riskbedömning. Därför är det enda sättet att identifiera eventuella hälsorisker att utföra en mätning.
Här finns radon – kort fakta
Här kommer en bra nyhet då den kommer från en myndighet. Hela 330 000 villor kan ha för höga radonvärden enligt SSM. Dessutom framgår det att man inte ska lita på de så kallade radonkartorna som funnits länge och som många bl a kommuner använt som beslutsunderlag. Det kan alltså se ut att vara låga radonhalter i marken enligt en radonkarta över ett visst område, MEN lågriskmark kan per definition innehålla upp till 10 000Bq/m3 och har man då otätheter i huset så kan det vara risker för höga radonhalter.
“Medlemmar i Svensk Radonförening vittnar om hur de blir mer och mer vanligt att deras kunder försöker använda radonkartor för att bedöma risken med radon i inomhusluft på enskilda arbetsplatser och bostäder. En radonkarta visar på ett övergripande plan i vilka områden det finns risk för höga radonhalter. Dessa kartor finns både på nationell och regional nivå. Problemet med radonkartor är samtidigt att de är ett väldigt trubbigt verktyg för den som vill veta något om radonhalten i en enskild byggnad.”
“-Visst finns det högrisk- och lågriskområden, men det kan ändå finnas stora variationer i ett område. Två hus som ser likadana ut och står bredvid varandra kan ha helt olika värden. Därför är radonkartor aldrig ett tillförlitligt verktyg för att avgöra inomhusmiljön. Det enda sättet att få en tillförlitlig bild av radonhalten i inomhusluften är att mäta. Radon är en hälsorisk, det enda sättet att verkligen veta är att mäta och en mätning är varken dyr eller krånglig, säger Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.”
“Radonbidraget kan sökas av småhusägare i behov av radonsanering. Bidrag får lämnas med 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor. Det aktuella anslaget för 2021 är 18 miljoner kronor.”
“Arbetsgivare är skyldiga att känna till radonhalter på arbetsplatser och vid behov vidta åtgärder för att sänka förhöjda radonhalter. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radonhalten bör mätas under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april. “
“Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket har ett delat tillsynsansvar för radon på arbetsplatser. Radonkraven regleras av arbetsmiljölagen och strålskyddsförordningen.
Att begränsa radonhalten på arbetsplatsen är en obligatorisk del av det lagstadgade arbetsmiljöarbetet. En längre tids exponering för höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Arbetsmiljöverket kan förelägga med vite om kraven inte uppfylls.”
“Fastighetsägaren är skyldig att se till att de som bor i huset inte utsätts för radonhalter över riktvärdet 200 Bq/m³. Det gäller också bostadsrättsföreningar. “
Om du äger flerbostadshus är du skyldig att utföra egenkontroll av din verksamhet. Detta gäller även bostadsrättsföreningar. Eftersom radon är farligt för hälsan är det ditt ansvar att kontrollera att halterna inte överstiger riktvärdet. Om du inte redan låtit undersöka din fastighet är det hög tid att göra det.
Enda sättet att få veta radonhalten i fastigheten är att mäta. Att mäta radon är enkelt. Mätdosorna är 6 cm i diameter och placeras ut i de lägenheter som ska mätas. Mätningen ska göras under minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april.
“Regeringens besked: Regeringen föreslår 20 000 000 kronor i bidrag till åtgärder mot radon i bostäder för år 2021.”