“Enligt Boverket har 250 000 villor i Sverige för hög halt av radon. Men det går att göra någonting åt det och nu kan du dessutom söka radonbidrag som innebär 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor. “
Läs mer och se hela inslaget – https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/boverket-450-personer-dor-varje-ar-pa-grund-av-radon
Här kommer en bra nyhet då den kommer från en myndighet. Hela 330 000 villor kan ha för höga radonvärden enligt SSM. Dessutom framgår det att man inte ska lita på de så kallade radonkartorna som funnits länge och som många bl a kommuner använt som beslutsunderlag. Det kan alltså se ut att vara låga radonhalter i marken enligt en radonkarta över ett visst område, MEN lågriskmark kan per definition innehålla upp till 10 000Bq/m3 och har man då otätheter i huset så kan det vara risker för höga radonhalter.
“Medlemmar i Svensk Radonförening vittnar om hur de blir mer och mer vanligt att deras kunder försöker använda radonkartor för att bedöma risken med radon i inomhusluft på enskilda arbetsplatser och bostäder. En radonkarta visar på ett övergripande plan i vilka områden det finns risk för höga radonhalter. Dessa kartor finns både på nationell och regional nivå. Problemet med radonkartor är samtidigt att de är ett väldigt trubbigt verktyg för den som vill veta något om radonhalten i en enskild byggnad.”
“-Visst finns det högrisk- och lågriskområden, men det kan ändå finnas stora variationer i ett område. Två hus som ser likadana ut och står bredvid varandra kan ha helt olika värden. Därför är radonkartor aldrig ett tillförlitligt verktyg för att avgöra inomhusmiljön. Det enda sättet att få en tillförlitlig bild av radonhalten i inomhusluften är att mäta. Radon är en hälsorisk, det enda sättet att verkligen veta är att mäta och en mätning är varken dyr eller krånglig, säger Dag Sedin, ordförande Svensk radonförening.”
“Radonbidraget kan sökas av småhusägare i behov av radonsanering. Bidrag får lämnas med 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor. Det aktuella anslaget för 2021 är 18 miljoner kronor.”
“Arbetsgivare är skyldiga att känna till radonhalter på arbetsplatser och vid behov vidta åtgärder för att sänka förhöjda radonhalter. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radonhalten bör mätas under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april. “
“Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket har ett delat tillsynsansvar för radon på arbetsplatser. Radonkraven regleras av arbetsmiljölagen och strålskyddsförordningen.
Att begränsa radonhalten på arbetsplatsen är en obligatorisk del av det lagstadgade arbetsmiljöarbetet. En längre tids exponering för höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Arbetsmiljöverket kan förelägga med vite om kraven inte uppfylls.”
“Fastighetsägaren är skyldig att se till att de som bor i huset inte utsätts för radonhalter över riktvärdet 200 Bq/m³. Det gäller också bostadsrättsföreningar. “
Om du äger flerbostadshus är du skyldig att utföra egenkontroll av din verksamhet. Detta gäller även bostadsrättsföreningar. Eftersom radon är farligt för hälsan är det ditt ansvar att kontrollera att halterna inte överstiger riktvärdet. Om du inte redan låtit undersöka din fastighet är det hög tid att göra det.
Enda sättet att få veta radonhalten i fastigheten är att mäta. Att mäta radon är enkelt. Mätdosorna är 6 cm i diameter och placeras ut i de lägenheter som ska mätas. Mätningen ska göras under minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april.
“Regeringens besked: Regeringen föreslår 20 000 000 kronor i bidrag till åtgärder mot radon i bostäder för år 2021.”
“Den pågående pandemin och covid-19 har ändrat förutsättningarna för radonmätningar världen över. VD:n för världens största radonlaboratorium Radonova kommenterar här förändringarna i branschen.”
“Enligt mätdata från Sveriges största mätlaboratorium Radonova har nästan en femtedel av landets arbetsplatser förhöjda radonhalter. Ett första steg att vidta vid förhöjda värden är att undersöka halten under arbetstid. Eftersom de flesta arbetsplatser är ventilationsstyrda och har ventilationen avstängd utanför arbetstid speglar ett årsmedelvärde (mätning gjord dygnet runt) inte alltid värdet under arbetstid.”